Interviu exclusiv: Victor Ponta, despre raliuri si sport

29-07-2010, categoria WRC/Raliuri

Majoritatea oamenilor il cunosc pe Victor Ponta din lumea politica, acolo unde este presedinte al PSD si deputat de Gorj. Ceva mai putini oameni stiu ca este si un sportiv de performanta. A fost campion national de juniori la baschet in 1989, cu echipa Steaua Bucuresti, iar in prezent este navigator in Campionatul de Raliuri al Romaniei, unde concureaza alaturi de Edwin Keleti. Cei doi au cistigat in 2008 titlul national la Cupa Dacia Ursus, iar anul trecut au devenit campioni nationali la Grupa A.
Drept urmare, Victor este cel mai potrivit politician care sa isi dea cu parerea despre motorsportul si sportul din Romania.

mandu.ro: In tinerete ai jucat multi ani baschet. Cum ai ajuns la automobilism?
Victor Ponta: As putea face haz de necaz si as putea spune ca, daca am imbatrinit, am ales un sport unde nu alerg, ci stau pe scaun si vorbesc ! Adevarul e ca am fost mereu pasionat de viteza, am realizat ca in Romania sa mergi pe doua roti inseamna sa fi sinucigas si am cautat un alt mod de a-mi satisface placerea pentru motoare! Sansa si intimplarea mi i-au scos in cale pe Titi Aur si Silviu Moraru (cu care am facut cursul de pilotaj si care m-au impresionat ca oameni si apoi ca piloti) dupa care, bineinteles pe Edi Keleti. Ne-am placut, ne-am facut planuri impreuna, am debutat si iata, lucrurile au mers mult mai bine si mai departe decit isi imagina vreunul din noi!

Mai joci si baschet?
Joc cu mare placere cu prietenii mei de la Rapid 2, in Onoare, in fiecare duminica, si nu-ti spun ce e in sufletul meu cind etapele de raliu s-au suprapus cu cele de baschet! Oricum, de cite ori raliul e vineri – sambata, duminica la 12 sunt la sala, la Leu.

Esti o figura importanta a politicii romanesti. Cum se face de mai ai timp si de raliuri, avind in vedere ca trebuie sa iti sacrifici aproape o saptamina pentru recunoasteri si cursa?

Sigur ca timpul e cel mai mare dusman al meu in viata de zi cu zi (asa cum in politica e cel mai mare aliat al meu!). Sportul este explicatia reala a capacitatii de a trece peste tot ce e rau, neplacut, obositor in viata mea profesionala, de a ramine cit de cit normal si legat de realitate! Nu as putea face nimic bine in viata daca ar trebui sa ma las de tot de sport!

Cum a fost prima ta experienta pe scaunul de navigator?
O mare surpriza, credeam ca toti ceilalti ca numai la volan e cu adevarat “ca lumea” si ca in dreapta e un fel de joc pe calculator! Mi-a placut enorm, am invatat foarte repede si, spre surpriza tuturor, chiar am reusit sa fiu performant! Multi credeau ca Edi ma tine in dreapta doar pentru ca ma cheama Ponta, dar cind au vazut rezultatele noastre in CNR si mai ales in etapa WRC din Spania, apoi filmarile din masina, au venit si mi-au recunoscut sportiv ca m-au subestimat. Recunosc ca asta mi-a cam placut!

Ce zice sotia de noua ta pasiune?
Eee, la inceput ca toate nevestele a cam strimbat tare din nas, a venit cu mine de citeva ori si acum chiar ma intelege si ma sprijina. In Spania a fost suporterul meu nr. 1 si s-a urcat pe podium cu mine, spre uimirea mea, dar si a celor care raspundeau de securitate si care n-au reusit sa o opreasca!

A incercat cineva din PSD sa te faca sa renunti la raliuri, avind in vedere ca esti predispus oricind la un accident?
Au fost colegi care m-au intrebat daca voi mai merge la raliu, dar de cerut nu mi-au cerut, ma cunosc foarte bine si stiu ca e greu sa ma convingi de ceva daca eu nu sint convins!

Ce ai face pentru sport “daca ai fi pentru o zi presedinte”?
As incerca sa aplic in Romania sistemul spaniol de sprijin al sportului! Sint cazut in admiratia totala a Spaniei, o tara cu foarte multe probleme si mentalitati asemanatoare cu ale nostre si care reuseste sa aiba nu doar fotbal adevarat (nu ca noi) ci si rezultate fenomenale in baschet, handbal, Formula 1, tenis, raliuri, etc!

Ce viitor vezi pentru raliurile din Romania?
Din pacate sumbru, ca si pentru tot sportul romanesc! Daca nu reusim sa oprim combinatia asta letala intre asa zisi oameni de fotbal din Romania si asa zisi jurnalisti sportivi de pe la TV-urile comerciale, vor reusi cu siguranta sa ingroape de totul sportul in zoaiele si imbecilitatile pe care le promoveaza cu mare consecventa!

Poti compara raliurile cu politica?
Daca vrei tu da, cu asemanarea ca nici in politica, nici in raliuri nu trebuie sa spui ca ai cistigat cu adevarat decit la final! In rest nu prea!

Ii dictezi lui Edwin si virajele de “dreapta”? :)
Sigur, si dictez bilingv ca sa nu existe acuze de discriminare! Dincolo de gluma chiar facem o echipa formidabila si faptul ca fiecare isi pune viata in mina celuilalt, cu atita incredere, e ceva fff special!

Intr-o lume de vis, ce cariera ti-ai dori sa fie mai de succes: cea de politician sau cea de sportiv?
Daca iti spun ca am fost de 100 de ori mai fericit cind am iesit campion national de juniori la Sibiu, in 1989, cu echipa de baschet sau cind am urcat pe podiumul WRC in Spania decit atunci cand am fost ales deputat sau numit ministru cred ca am raspuns foarte clar la intrebare!

Tags: , , ,

Poate va intereseaza si...

Se pot urmari raspunsurile pentru acest articol prin RSS 2.0 feed.
Se poate lasa un raspuns, sau trackback de pe propriul site.

3 Raspunsuri la “Interviu exclusiv: Victor Ponta, despre raliuri si sport”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Laurentiu Mandu, Mircea Meşter. Mircea Meşter said: RT: @LaurMandu: Interviu exclusiv: Victor Ponta, despre raliuri si sport: http://bit.ly/d1Uu2R [...]

  2. Felicitari Jeane pentru interviu. ;) Astept sa-mi raspunda pe Facebook ori Victor ori Edwin la intrebarea: Mesajul de pe echipament, ala cu bautul este pentru Baselu’ ???? :) ))

  3. LM

    @Mircea mersi! promit sa ii intreb eu cind voi avea prima ocazie

Adauga un raspuns

Switch to our mobile site