Marele Circ

10-06-2009, categoria Formula 1

Acest nume este cel mai potrivit pentru Formula 1 din acest sezon. Nici ca se putea gasi un nume care sa exprime mai bine ce se intimpla in acest sport. Nu stiu cine a folosit pentru prima data “Marele Circ” cind a vorbit despre respectivul sport, dar a fost un adevarat vizionar si il felicit pentru asta!

Sint foarte pasionat de Formula 1 si – sper sa nu sune a lauda de sine – chiar inteleg cite ceva din ce se intimpla pe pista si in afara ei. In anul de gratie 2009, in fiecare zi in care ma uit pe fluxurile de stiri pentru a vedea ce se mai intimpla, gasesc tot felul de declaratii si tot felul de detalii despre razboiul pornit intre Federatia Internationala de Automobilism (FIA) si o buna parte a constructorilor. Sincer sa fiu, m-am plictisit. Nu vreau sa par un partizan al vreuneia dintre cele doua tabere, dar FIA si Max Mosley prea isi baga coada peste tot. Inteleg ca FIA este forul ce guverneaza acest sport, dar ce treaba are cu business-ul numit Formula 1? Nu mi se pare exagerat ca cei de la FIA sa conceapa cum vor ei regulamentul tehnic, sistemul de punctare, sistemul de calificari si alte asemenea lucruri legate de partea sportiva. Dar de ce vor ei sa impuna o limita de buget? Cred ca o egalizare a echipelor din punct de vedere al fortei financiare ar spori spectaclul pe pista?! Ma indoiesc.

Vorbind din punct de vedere al fanului de Formula 1, anul 2009 a fost unul revolutionar. De mult nu s-au mai facut atitea schimbari regulamentului tehnic. Totul, cica, pentru a avea mai mult spectacol pe pista. Pentru a vedea mai multe depasiri. Domnilor, unde este acest spectacol? Cite depasiri am vazut pina acum in curse. Recunosc, au fost etape in care am vazut citeva dueluri interesante prin mijlocul plutonului. Dar acestea au fost putine, plus ca si pina anul trecut aveam parte de actiune in pluton, unde tot timpul este mai multa aglomeratie decit in fruntea cursei. Insa cite lupte roata la roata am vazut intre pilotii fruntasi? Intre cei din primele 5-8 locuri, care se bat pentru puncte? Unde este spectacolul si tensiunea – de care de bine de rau am avut parte de cind s-a retras Michael Schumacher – cind Jenson Button cistiga 6 etape din 7? Asta inseamna ca tot ce a facut FIA pentru 2009 este un ESEC! Ca echipele au investit o gramada de bani in proiectarea si dezvoltarea unor monoposturi complet noi, care sa corespunde noilor cerinte tehnice din regulament, dar ca acesti bani au fost chetuiti degeaba. Atunci ma intreb unde este si acea reducere a costurilor de care vorbeste Mosley?

Iata ca FIA nu a reusit sa impinga Formula 1 spre o evolutie nici atunci cind au avut grija doar de aspectul sportiv al sau. De ce nu lasa acum Marele Circ sa fie cu adevarat un CIRC, dar pe pista, si de ce incearca sa se bage si in partea legata de business-ul fiecarei echipe? Credeti ca o limitare de buget va aduce mai mult spectacol? Eu ma indoiesc. Poate fi o reducere fortata a costurilor, dar in nici un caz nu cred ca va aduce si curse mai spectaculoase.

Tags: , , , ,

Poate va intereseaza si...

Se pot urmari raspunsurile pentru acest articol prin RSS 2.0 feed.
Se poate lasa un raspuns, sau trackback de pe propriul site.

4 Raspunsuri la “Marele Circ”

  1. Scaderea costurilor nu va aduce mai mult spectacol, dar este necesara in contextul crizei economice. Inclusiv echipele vor sa reduca costurile, insa problema este ca FIA vrea sa impuna un buget maxim si sa controleze toate cheltuielile. Evident, FIA deja isi depaseste atributiile. Echipele vor sa reduca costurile prin impunerea unor reguli stricte, cum ar fi doar doua update-uri majore pe an, ceea ce mie mi se pare mult mai logic. Plus ca deja exista intelegeri intre constructori pentru furnizarea unor motoare pentru echipele independente pentru numai 5 milioane de euro. Iar abandonarea sistemului KERS in 2010 cred ca demonstreaza ca echipele gandesc mult mai coerent decat o face FIA.

  2. LM

    @Daniel Popescu ca sa fiu sincer, nici nu cred ca e greu sa gindeasca cineva mai coerent decit FIA…

  3. mad79

    eu am zis la inceputul sezonului,parca si-a bagat coada Gigi Becali,de e asa circ:)

  4. LM

    @mad79 parca mosley devine incet-incet un fel de becali…

Adauga un raspuns

Switch to our mobile site