Test drive: Citroen DS3

9-07-2010, categoria Test drive

Acesta este DS3, modelul cu care Citroen incearca sa ii multumeasca si pe clientii mai pretentiosi, care vor o masina mica, dar luxoasa si rapida. Iata impresiile mele dupa ce am condus-o, acompaniate de Craig David.


Asculta mai multe audio Muzica

09210014

Practic, DS3 este replica francezilor pentru rivali gen Mini, Fiat 500, Alfa MiTo sau, mai nou, Audi A1. In concluzie, el trebuie sa vina cu un cumul de calitati pentru a face fata acestei concurente si luptei din segment, care se anunta a fi una de anduranta.

Pentru a-si atinge obiectivele, primul pas facut de Citroen a fost sa readuca la viata legendarul nume DS. Apoi, inginerii s-au apucat sa lucreze la platforma lui C3, modificind suspensia, ampatamentul si adaptindu-o pentru o caroserie cu trei usi. Rezultatul este unul interesant ca design, chiar placut ochiului. Privit din fata, iti atrag imediat atentia luminile tip LED, care sint montate pe bara. Si din lateral are o linie inedita, care mie imi place. Per total, in mod ciudat, masina a iesit cu 88 de milimetri mai lung decit varianta cu cinci usi a lui Citroen C3. In plus, subiectul nostru este cu 249 mm mai lung decit Mini, dar cu 115 mm mai scurt decit Alfa Mito.

Masina cintareste in jur de 1.200 kg, cu 20 mai putin decit MiTo si cu 40 sub greutatea unui Mini Cooper S. Comparatia am facut-o in special cu aceste doua modele, pentru ca DS3-ul nostru era echipat cu un motor turbo de 1,6 litri si 150 CP, conectat la o cutie de viteze manuala cu 6 rapoarte.

Interiorul este si el frumos desenat si foarte bine echipat in varianta Sport Chic, care costa 19.090 de euro cu tot cu TVA. Daca mai pui ceva optionale poti sa ajungi si la 22.000 de euro, dar, chiar daca acest pret pare mare, este oricum putin sub cel al unui Mini.

Evident, nu era foarte greu pentru Citroen sa vina cu o masina ale carei echipari sa fie la inaltimea concurentei. Insa cel mai important lucru este comportamentul dinamic, pentru ca la acest capitol francezii trebuie sa lupte de la egal la egal cu rivalii lor.

Pentru a ma lamuri ce poate masinuta, m-am deplasat pe circuitul AMC Kart, pentru a o testa intr-un mediu cit mai prielnic. DS3 are nevoie de ceva mai mult de 7 secunde pentru a acelera pina la 100 km/h, valoarea buna pentru segmentul sau. Impresionant este insa modul in care puterea si cuplul motor sint livrate, unul foarte liniar si eficient. Forta maxima de 240 Nm este disponibila inca de la 1.400 rpm, lucru excelent pentru un motor pe benzina. Cei 150 de cai putere se dezlantuie la 6.000 rpm, cind masina se simte in largul ei. In plus, chiar daca tii motorul foarte turat, cuplul nu scade prea mult. Transmisia este si ea una bine pusa la punct, precisa si prompta in raspunsuri, neavind nici o legatura cu cea manuala cu doar 5 trepte a celor de la Citroen, chiar daca rapoartele sint putin cam lungi. Frinele sint si ele excelente, dar trebuie tinut cont ca modelul testat era echipat cu discuri pe ambele punti. Stabilitatea pe frinare este si ea impresionanta, la fel si modul in care masina se comporta pe viraje. Si, credeti-ma, pe un circuit de karting, foarte virajat, cum este AMC Kart, am invirtit foarte mult de volan. Apropo de directie, aceasta mi s-a parut a fi prea asistata pentru o masina cu pretentii mai sportive. Oricum, nu am intimpinat probleme de manevrabilitate, chiar si atunci cind am dezactivat ESP-ul. Apropo de acest sistem… cind era activat controla foarte bine DS3-ul, punindu-l frumos pe trasa. Dupa ce l-am dezactivat, masina a devenit mai salbatica, dar cel mai mult m-a bucurat faptul ca nu intra el automat, de capul lui, cind simtea ca cel de la volan o ia razna. Te lasa sa iti faci de cap, iar asta nu poate decit sa bucure orice sofer cu un stil mai sportiv.

In concluzie, DS3 este la fel de placut de condus ca un Mini Cooper S. Are si un pret ceva mai mic, dar locurile din spate sint destul de inghesuite. Insa pot spune ca de mult timp nu mi-a mai placut atit de mult un model nou, inca de la primul contact cu el. Este in mod cert o masina cu potential si sint foarte curios cum va fi primit pe piata, comparativ cu concurenta.

P.S. Am uitat sa iau aparatul foto cu mine, asa ca am folosit poze de pe site-ul de presa. Dar sa stiti ca masina pe care am testat-o arata exact ca cea din imagini.

Tags: , , , , ,

Poate va intereseaza si...

Se pot urmari raspunsurile pentru acest articol prin RSS 2.0 feed.
Se poate lasa un raspuns, sau trackback de pe propriul site.

Adauga un raspuns

Switch to our mobile site